Dag en Nacht Hulp

Voor langer thuis wonen
24-uur inzetbaar voor zorg, hulp, diensten, oppassen en begeleiding

Bel of App naar 06-333 89 066


Beroerte

Beroerte is de verzamelnaam voor een TIA, herseninfarct en hersenbloeding. De medische term is Cerebrovasculair Accident (CVA). Dit betekent letterlijk een ‘ongeluk van de bloedvaten van de hersenen’. Bij zo’n ongeluk gaat er iets mis met de bloedvoorziening naar de hersenen. Hierdoor krijgt een deel van die hersenen te weinig zuurstof. Met het gevolg dat hersencellen in dit gebied kunnen afsterven en hersenfuncties uitvallen.

Hoe herkent u een beroerte

De meest voorkomende symptomen van een beroerte zijn:

 • Een scheve mond door (halfzijdige) gezichtsverlamming
 • Warrig spreken en denken
 • Verlamming in een arm of been

Andere symptomen kunnen zijn:

 • Plotselinge hoofdpijn
 • Tintelingen of gevoelloosheid
 • Duizeligheid
 • Misselijkheid
 • Braken
 • Slikproblemen
 • Coördinatie- en/of evenwichtsproblemen
 • Verlies van gezichtsvermogen (dubbel zien, wazig zien)
 • Abnormale smaaksensatie.

FAST-test

De FAST-test (Face Arm Speech Time) is een snelle test om een cva bij iemand te herkennen.

 • Face (gezicht): vraag aan de persoon om te lachen of de tanden te laten zien. Als de mond scheef staat of een mondhoek naar beneden hangt, kan dit duiden op een beroerte.
 • Arm (arm): vraag aan de persoon om beide armen op te tillen en voor zich uit te strekken met de handpalm naar boven. Als een arm wegzakt of zwaait kan dit duiden op een beroerte. Het beste is om de persoon te vragen daarbij de ogen te sluiten. Dit voorkomt dat hij visueel gaat corrigeren als een arm begint weg te zakken.
 • Speech (spraak): vraag aan de persoon of aan omstanders of er verandering in het spreken is opgetreden. Als de persoon onduidelijk begon te spreken of niet meer uit zijn woorden kon komen, kan dit duiden op een beroerte.
 • Time (tijd): tijdstip van ontstaan van de klachten.

Doet minimaal één van deze verschijnselen zich voor, handel dan direct en bel 112. Hoe eerder een cva behandeld wordt, hoe meer kans op herstel. Geef ook door aan 112 hoe laat de verschijnselen begonnen.


Diagnose

Het is belangrijk om zo snel mogelijk na het ontstaan van symptomen die bij een beroerte kunnen passen naar het ziekenhuis te gaan. In het ziekenhuis wordt onderzocht of er sprake is van een TIA, herseninfarct of hersenbloeding.


Verschillende vormen en hun oorzaken:

Herseninfarct

In de meeste gevallen (80%) gaat het bij een beroerte om een herseninfarct. Een heel stelsel van (kleine) slagaders zorgt ervoor dat zuurstofrijk bloed in alle delen van de hersenen komt. Bij een herseninfarct raakt zo’n slagader in de hersenen vernauwd of verstopt. Dit is vaak het gevolg van slagaderverkalking: vetachtige stoffen (cholesterol) en bloedstolsel hechten zich vast aan een beschadigd stukje van de bloedvatwand. Dit stolsel kan zo ver ophopen dat de slagader dichtslibt. Ook kan een stukje losraken en een kleinere slagader verderop in de hersenen blokkeren. Dit heeft een herseninfarct of TIA als gevolg.

Een TIA als waarschuwing

Bij een TIA (Transient Ischaemic Attack) is er sprake van een tijdelijk verminderde bloedtoevoer in de slagaderen van de hersenen. De symptomen duren meestal korter dan 30 minuten, maar kunnen officieel 24 uur duren. Omdat de symptomen kort aanhouden, wordt een TIA ook wel gezien als een lichte beroerte. Het krijgen van een TIA is een belangrijke waarschuwing voor mogelijke herseninfarcten in de (nabije) toekomst. Het is daarom ook bij een TIA belangrijk om direct medische hulp in te schakelen

Hersenbloeding
Een hersenbloeding is een ernstige vorm van een beroerte. Bij een hersenbloeding scheurt een bloedvat zodat bloed in en rondom de hersenen kan stromen. Het bloed drukt een deel van het hersenweefsel weg zodat het beschadigd raakt. Zwakke plekken in de bloedvaatwand kunnen ontstaan door bijvoorbeeld een hoge bloeddruk en slagaderverkalking.Meer informatie bezoekt u de site van de Hersenstichting.


Bronnen: o.a. Hersenstichting, Ziekenhuis Bernheze